Cara Uzuman bawa diri di Korea





Assalamualaikum.
Pernah tak korang semua menonton rancangan TV dari Korea? Contohnya Running Man, Infinity Challenge, 2Days1Night dan macam-macam lagi. Kalau nak di'list' kan show yang Fira pernah tengok. Memang banyak.

Tengok punya tengok, tiba-tiba Fira jadi excited bila Invincible Youth menjemput Uzuman sebagai tetamu undangan untuk satu episode dalam rancangan tersebut. Apa yang menariknya Uzuman adalah seorang student yang berasal dari Pakistan dan sudah tentulah merupakan seorang ISLAM.

Dah la recording episode itu di dalam bulan Ramadan. Rancangan ini bukan yang duduk satu tempat lepas tu talk itu talk ini, tapi lebih kepada perlumbaan dan permainan. Walau bagaimanapun, Uzuman rileks. Dia siap terangkan lagi tanggungjawab sebagai seorang Muslim kepada semua watak dalam rancangan tu. Of course, semua tercengang. First time diorang dengar.

Apabila tibanya waktu solat, Uzuman meminta izin untuk solat sebentar walaupun diorang semua tengah rush dalam perlumbaan untuk menang. 
Begitu juga keadaannya apabila Yewon, salah seorang penyanyi terkenal Korea bertanya sebab Uzuman mengelak apabila dipeluk wanita. Uzuman seperti biasa menjelaskan serba sedikit peraturan Islam kepada mereka semua.

1. 



2.





Part yang paling best selepas itu adalah pelakon, penyanyi, dan juga pelawak Korea yang terlibat dalam rancangan tu semua menghormati dan kagum dengan Uzuman, begitu juga dengan Islam itu sendiri. 

Bagus kan Uzuman ni? Macam ini la contoh seorang Muslim yang membawa diri di negara asing (yang terdiri dari pelbagai bangsa dan agama) dengan baik :)

Semoga saudara-saudari kita yang sedang belajar atau kerja di negara orang dapat menyesuaikan diri dengan baik dalam masa yang sama menjalankan tanggungjawab mereka sebagai seorang Muslim dengan baik.
 Jangan jadikan tempat dan budaya sebagai halangan. Kalau Uzuman boleh, begitu juga anda.


Semoga Allah SWT permudahkan urusan kita semua. Amin Ya Rabb.

Comments

  1. Pernah tengok video ni dulu. Salute dekat dia :)

    http://syaza-applemints.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Review Filem : Train To Busan (2016)

Makan Makanan Korea di DUBUYO

Backpack ke Ipoh Part 1 : Stesen KTM Ipoh