Posts

Showing posts from 2017

Shopping Cara Baru di Chilindo

Image
Assalamualaikum,
Satu family aku suka beli barang online tapi aku tak pulak, memang tak suka order beli barang online atas beberapa sebab, teapi kali ni aku mengalah, aku break the rule yang aku sendiri cipta dan beli juga barang online, bukan di shopee, bukan di lazada, bukan di zalora tetapi jeng jeng jeng......


CHILINDO Sebab apa? Chilindo ni lain dari yang lain. Di sini korang bukan boleh suka-suka klik ja kalau nak order, tetapi korang kena lepas satu level dahulu iaitu, membida. Pernah membida tak sebelum ni? Kalau tak pernah pun, mesti pernah tengok di kaca TV kan macam mana orang membida? Haaa tak jauh beza pun.

Kalau korang pandai membida + bernasib baik, makanya korang dapatlah membeli barangan di chilindo dengan harga yang jauh lebih murah berbanding di website lain. Jangan frust menonggeng pulak kalau korang kalah bid, biasa la tu. Peluang lebih baik akan datang punya. Sabar itu kan separuh daripada iman. hihi. Dan aku nak ingatkan jangan asyik membida sampai korang ter'…

Pengalaman Interview Degree TESL di UiTM

Image
Assalamualaikum,
Bulan lepas aku telah pergi interview untuk menyambung pelajaran dalam course Masscomm di UiTM dan minggu seterusnya aku juga turut menghadiri interview untuk course TESL. Kedua-duanya merupakan pilihan utama aku ketika mengisi UPU dulu. Bagi Masscomm, prosesnya agak mudah memandangkan ayah yang menghantar aku ke tempat interview di UiTM Pasir Gudang, Johor. First time jejakkan kaki di sana. Dan calon-calon yang turut di interview pada hari tu tak ramai mana, lebih kurang 50-60 orang sahaja. Berbanding TESL, interview Masscomm jauh lebih mudah huhu (Mungkin juga disebabkan aku bekas student masscomm, so)
Jadi entry kali ini aku nak fokus dengan interview TESL sahaja, Bismillah.
Beberapa minggu sebelum panggilan interview diterima, semua calon yang apply degree dalam bidang pendidikan diwajibkan lepas ujian Medsi terlebih dahulu. Syukur kerana lokasi untuk ujian Medsi aku dekat dengan rumah iaitu di UTHM, makanya aku pun drive sendiri sahaja ke sana. Tak susah pun, ko…

Cara Anda Memandu Menggambarkan Personaliti Anda

Image
Assalamualaikum. Percaya tak kalau aku cakap bahawa cara korang memandu, memegang stereng sebenarnya sedikit sebanyak memberi cerminan tentang diri korang. Berdasarkan satu artikel yang aku dapat di sebuah laman web (kredit di bawah artikel), korang pasti perasan beberapa persamaan dengan diri korang. 
Oleh itu, di sini aku akan huraikan satu persatu cara-cara memandu tersebut. Untuk nampak lebih polite aku menggunakan kata ganti diri nama 'korang' kepada 'anda. Ok? Jadi, jom check-it-out!
Anda adalah seorang ‘perfectionist’ Di sekolah memandu, anda telah diajar untuk memastikan tangan di stereng berada di arah jam 10 dan 2. Oleh itu anda praktikkan cara tersebut sampai kini. Anda suka lakukan sesuatu dengan cara yang betul, yang tepat. Anda mempunyai daya pemerhatian yang tinggi dan seorang yang memastikan dirinya sentiasa mengikut peraturan. Disebabkan sifat kesempurnaan anda ini, anda telah peroleh banyak kejayaan di dalam hidup. Di dalam bidang kerja, cinta fesyen, dan…