Penyebab jerawat di bahagian Muka


Assalamualaikum.

Rasanya ramai orang dah tahu tentang fakta ni, tapi aku berbesar hati nak ingatkan lagi. Mana tau ada yang terlepas pandang atau lupa ka....
Dan sebab utamanya aku seorang yang jarang tumbuh jerawat di muka, tetapi semenjak dua menjak ni, ada dua ketul jerawat di dahi tumbuh *Alhamdulillah sekarang dah lesap*. Malangnya, tiba-tiba semalam muncul seketul lagi di pipi kanan. Haih la nasib. Jadi, aku pun cari sebabnya. Hmm. Bila baca balik fakta ni, aku dah tau kenapa jerawat tiba-tiba pop up di atas muka aku sebelum ni.

1. Kurang Tidur. Percaya atau tak, di bulan puasa ni aku tidur dalam 2-4 jam ja.
2. Makan makanan manis dalam kuantiti banyak. Lepas tarawih, aku mesti makan makanan bergula. Terutamanya teddy bear candy kegemaran aku tu. Memang payah nak berenggang. Waaaa.

Apapun, ini lah dia penyebab jerawat tumbuh di muka kita (Untuk Perempuan sahaja ya).







Kalau nak tahu cara hilangkannya, usahla ditanyakan pada aku, sebab aku pun taktau dan tak berminat nak hilangkan jerawat tu. Lagipun, diorang singgah tak lama, dah bosan nanti pandai la diorang angkat kaki. Tapi, kalau korang nak tau jugak tip-tip hilangkan jerawat.

Comments

  1. Good info sis..
    Done follow u ;)

    ReplyDelete
  2. maksih info nya ya saya sedang mencari obat jerawat dan seudah keliling termasuk di blog ini Majalah Kesehatan

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Review Filem : Train To Busan (2016)

Makan Makanan Korea di DUBUYO

Backpack ke Ipoh Part 1 : Stesen KTM Ipoh